Защо ли? Когато й дадат стотинки за букетче от 5,

...
 Защо ли? Когато й дадат стотинки за букетче от 5,
Коментари Харесай

96-годишната Ганка - продавачката, която днес би усмихнала и най-навъсения бургазлия

 Защо ли? Когато й дадат стотинки за букетче от 5, 7 или 9 свежи пролетни цветя, тя постоянно сякаш без да желае, подава двойно или тройно повече

Може би няма бургазлия от Централната градска част, който да не познава тази жена. Но какъв брой от нас са се замислили за какво тя съвсем всеки ден, без значение дали на открито е сковал студът, или е изпекло пролетното слънце, тя стои търпеливо, непретенциозно, без да се натрапва и да пречи на никого пред входа на огромна комерсиална верига на пазара „ Краснодар “ или пък в Борисовата градинка плете бебешки терлички и е подредила малки букетчета, които продава против стотинки. Сигурна съм, че тя знае добре, че на доста от нас вероятността да продаде цвете е повече от оскъдна. Всеки втори я подминава забързан със свити плещи и даже не поглежда към спонтанната й сергийка, до която тя стои върху седалка от парче кашон.

Макар и да чува мъчно какво я питаме, баба Ганка от кв. Банево ни споделя своята история, до момента в който точно на 8 март продава букетчета нарциси на минувачите в Борисовата градинка. При нея стопират хора непрестанно. А тя им споделя, че сутринта сама е набрала цветята от къщата си в кв. Банево. И въпреки да наподобява на пръв поглед строга, тъй като никой от нас няма по какъв начин да знае, че тя не чува добре какво й приказват хората и се напряга доста, когато спрат до нея, тръгвайки си, наложително всичките й купувачи се усмихват необятно пред нейното отношение. Защо ли? Когато й дадат стотинки за букетче от 5, 7 или 9 свежи пролетни цветя, тя постоянно сякаш без да желае подава двойно повече.

Баба Ганка ни споделя, че е на 96 години, цялостен живот е била продавачка в една от веригите магазини от социализма – „ НарМаг “, в този момент взема скромна пенсия, само че тя сега й стига, тъй като живее с децата си в града. Споделя още, че не разпъва всеки ден дребната си сергия, с цел да стане по-богата, а тъй като това я поддържа жива, жизнена и в положително здраве за нейните 96 години.

Спомня си с носталгия времето на ДетМаг, НарМаг, ЦУМ, РУМ, ГУМ и Кореком – националният, детският, централният, районният и градският универсални магазини. И още „ Хранителни артикули ” и „ 1001 артикули ”, както и Хоремага – съкращението на ХОтел-РЕсторант-МАГазин.

Докато си приказваме с нея, пред кофите с потопени цветя се стопират дребната Елия и татко й. Поръчват си букет от 25 стръка нарциси, само че баба Ганка им подава най-малко над 50. 5-годишното момиченце ни споделя, че с красивия букет ще зарадва мама за нейния празник. Но детето не стопира тук за пръв път, тъй като знае, че би трябвало да си оказваме помощ. Само преди дни с родителите й са изкупили мартеничките от старата жена.

А през вчерашния ден на всички места в Борисовата градинка ухаеше на нарциси, които даже най-навъсените измежду нас спираха да си купят от старата жена.
 5-годишната Елия не стопира тук за пръв път, тъй като знае, че би трябвало да си помагаме  Баба Ганка ни споделя, че е на 96 години, цялостен живот е била продавачка в една от веригите магазини от социализма – „ НарМаг “
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР